091 2333 175

info@alarmexpress.hr

08:00 - 16:00

Kako spriječiti curenje vode i poplave

Kada su u pitanju curenja ili poplave, možete vidjeti dvije različite slike.

Prva: oštećeni zidovi, parket, namještaj i elektronika.
Druga: mobilna obavijest. Sustav za automatsko otkrivanje curenja vode koji se temelji na detektoru curenja LeaksProtect i pametnom ventilu za zatvaranje vode WaterStop otkrio je poplavu na vrijeme i zatvorio vodu, obavijestivši vlasnika o incidentu.

Koju štetu mogu izazvati curenja i poplave

One se događaju češće od požara ili provala . Procurivanja i poplave su broj jedan na ljestvici svakodnevnih katastrofa. 

Znanstveno govoreći, postoje 4 stupnja oštećenja vodom. Gradacija ovisi o poroznosti materijala i njihovoj sposobnosti upijanja vode.

Jednostavnim riječima, plijesan raste čak i ako se područja oštećena vodom osuše unutar 48 sati. Ustajali miris možda nikada neće nestati. Drveni pod truli, suhozid se natapa i raspada. Uređaji se kvare. Električno ožičenje postaje opasno jer kratki spoj može izazvati požar.

Osim globalne štete, curenja mogu biti “spora”. Ne mogu se odmah otkriti, a dovode i do troškova. Nepropusna slavina koja curi brzinom od jedne kapi u sekundi dovodi do gubitka više od 11 tisuća litara vode godišnje. Pukotina od 3 mm u cijevi dovodi do curenja 945 litara vode dnevno.

Kako rizična područja držati pod kontrolom

Rješenje: prebacite nepotrebne brige na Ajax sustav.

Bežični detektor curenja LeaksProtect ne zahtijeva instalaciju, ostaje bez održavanja godinama i radi 24/7. Uređaj je visok samo 14 mm. Samo ga stavite na mjesto gdje postoji opasnost od poplave. Na primjer, ispod perilice ili sudopera.

U slučaju curenja iz perilice rublja ili pucanja cijevi, WaterStop će zatvoriti dovod vode LeaksProtect alarmom, a Ajax aplikacije će odmah obavijestiti o nesreći.

Zašto Ajax

Zašto vam je potreban sigurnosni sustav kada možete kupiti jednostavan detektor s ventilom za zatvaranje vode?

Razlika je u tri glavna kriterija:

Sposobnost skaliranja

Na Ajax čvorište može se spojiti do 200 uređaja . LeaksProtect detektira curenje i kroz scenarije može automatski kontrolirati više zapornih ventila WaterStop , zaustavljajući dovod vode u kuću, pod ili čak u određenu sobu signalom detektora — sve ovisi o specifičnim zadacima. WaterStop se sastoji od električnog pokretača, zapornog ventila i nosača koji ih povezuje. Zaporni ventil može se odabrati prema vašim zahtjevima bez ikakvih ograničenja: dostupan je u tri veličine. Opskrba vodom također se može kontrolirati daljinski u Ajax aplikacijama i ručno pomoću gumba ili poluge na kućištu. Sustavi drugih proizvođača nude 5 puta manji broj podržanih detektora i nultu mogućnost manevriranja u kontroli.

Izdržljivost

Većina sustava za otkrivanje curenja vode napaja se električnom energijom i u slučaju njezina izostanka ne traju više od 1-2 dana. Sustav za detekciju curenja vode Ajax je autonoman: LeaksProtect radi s unaprijed instaliranom baterijom do 5 godina, a WaterStop — do 3 godine uz mogućnost povezivanja vanjskog napajanja od 9–12 V⎓: u ovom slučaju, unaprijed instalirane baterije WaterStopa djelovale bi kao rezervni izvor napajanja.
Hub se također može spojiti na prijenosnu bateriju uz pomoć napojne jedinice 6V PSU . Na taj način sustav osigurava sigurnost u objektima s niskim naponom ili nestabilnim napajanjem.

Pouzdanost

Ajax omogućuje dvosmjernu komunikaciju uređaja sigurnosnog sustava na udaljenosti do 2000 metara bez prepreka. To je nedostižno za tradicionalne sustave detekcije curenja vode. Radio protokol Jeweller koristi autentifikaciju za uklanjanje prijevare i enkripciju za zaštitu od krađe podataka. Sve su to elementi pouzdanosti koji omogućuju Ajax sustavu da brzo reagira i na mala curenja i na velike poplave. Kuće, stanovi, ogromni industrijski i komercijalni objekti ostaju pod pouzdanom zaštitom Ajaxa.