091 2333 175

info@alarmexpress.hr

08:00 - 16:00

Zaštita plovila – video nadzor, protuprovala i alarmni sustavi za jahte i brodice

Sigurnost i zaštita brodice ili jahte kao i imovine na njoj je ključna za svakog vlasnika broda. Uzimajući u obzir razne izazove s kojima se možemo suočiti unutar luka, marina ali i na moru od mogućih provala, krađa i ostalih neželjenih događaja investiranje u pouzdane alarmne sustave i sustave videonadzora postaje esencijalno. Ovi sustavi ne samo da pružaju zaštitu od krađe i vandalizma, već i poboljšavaju sigurnost putnika i članova posade od drugih prijetnji poput požara, propuštanja vode, visoke koncentracije ugljičnog monoksida i drugih prijetnji.

Preventiva je ključna za zaštitu plovila

 • Redovito održavanje: Redovito provjeravajte ispravnost motora, navigacijskih instrumenata, spasilačke opreme i ostale opreme na plovilu.
 • Sigurnosna oprema: Pobrinite se da imate na raspolaganju sve potrebne sigurnosne elemente poput spasilačkih odjela/pojaseva, prve pomoći, signalnih pištolja, baklji i reflektora.
 • Planiranje plovidbe: Prije nego što isplovite, informirajte se o vremenskim prilikama, ruti i eventualnim opasnostima na putu.
 • Obuka: Upoznajte se s pravilima plovidbe i sigurnosnim procedurama. Pobrinite se da i ostali članovi posade znaju što raditi u hitnim situacijama.

Alarmni sustav za jahte i brodove

Alarmni sustavi za plovila su prva linija obrane protiv nepoželjnih situacija na vašoj jahti ili brodici. Ovaj sustav dizajniran je da pokriva širok spektar prijetnji, uključujući provalu, požar, propuštanje opasnih plinova, poplavu itd. Moderni alarmni sustav koristi napredne senzore kojima upravljate putem mobilne aplikacije kako bi osigurali brzu i preciznu detekciju potencijalnih opasnosti.

Na tržištu postoji alarmni sustav Ajax upravo dizajniran da se centralna jedinica poveže preko 12V napajanja broda, njegovi senzori su bežični, a set se može proširiti brojnim dodatnim uređajima.

Prednosti alarmnog sustava

 1. Prevencija krađe i vandalizma: Alarmni sustav upozoravaju posadu ili vlasnike na neovlašteni pristup brodici, sprječavajući krađu ili vandalizam prije nego što se dogodi.
 2. Brza reakcija: Integrirani alarmni sustavi mogu automatski obavijestiti vlasnika ili nadležne službe o potencijalno opasnoj situaciji, omogućavajući brzu reakciju i minimiziranje štete. Ajax aplikaciju za mobilne uređaje može koristiti vlasnik broda i ostali članovi.
 3. Zaštita od požara i drugih opasnosti: Sustavi mogu detektirati rani znak požara ili drugih opasnih situacija, pružajući vrijeme za evakuaciju ili poduzimanje odgovarajućih mjera.
 4. Jednostavna instalacija: Ajax alarmni sustav izuzetno je jednostavno postaviti. Centralna jedinica se napaja preko 12V napajanja broda, a u sebi sadrži i integriranu bateriju za gubitak napajanja. Komunicira putem GSM mreže, odnosno u nju se postavlja SIM kartica. Senzori su bežični i jednostavno se postavljaju.

Alarmni sustav na vašoj jahti ili brodici se može sastojati od:

 1. Osnovnog seta s detektorima: Detektiraju neovlašteni ulazak na jahtu putem senzora na vratima, prozorima ili drugim pristupnim točkama, Ajax Starter kit uz 12V adapter sadrži osnovni set za siguran brod te uključuje centralnu jedinicu, bežičan detektor pokreta, otvaranja vratiju i privjesak za aktivaciju alarma. Ako vam je potrebno napajanje od 6V slobodno nas kontaktirajte.
 2. Detektora dima i plina: Otkrivaju prisutnost dima ili opasnih plinova, upozoravajući vas na potencijalne požare ili opasne uvjete. Riječ je o Ajax FireProtect ili Ajax FireProtect Plus detektoru koji osim dima može detektirati i ugljični monoksid koji se može razviti u prostorijama strojarnice ili drugim prostorijama, a ovaj plin bez okusa i mirisa može biti smrtonosan. Kod detekcije požara osim obavijesti kroz mobilnu aplikaciju, detektori aktiviraju glasnu sirenu.
 3. Detektora pokreta: Reagiraju na pokret unutar određenih područja brodice, mogući pokazatelj neovlaštenog ulaska ili prisutnosti neželjenih gostiju. Ajax MotionProtect jednostavno pričvrstite na željeno mjesto, a ugrađena baterija traje do 5 godina.
 4. Senzora za poplavu: Upozoravaju na prisutnost vode u unutrašnjosti jahte, što može ukazivati ​​na curenje ili druge probleme s vodenim sustavom. Ajax LeaksProtect reagira unutar nekoliko milisekundi.
 5. Sirena: Set je pametno dodatno proširiti s Ajax StreetSiren koja reproducira iznimno glasnu sirenu od 110dB kako bi upozorila na provalu.

 

 

Sustavi kao što su ovi pružaju ne samo zaštitu od krađe ili vandalizma, već i mogu pomoći u sprječavanju ozbiljnih nesreća poput požara ili poplava. Investiranjem u Ajax alarmni sustav dobivate profesionalni alarmni sustav vaše jahte uz jednostavnu kontrolu i upozorenja kroz Ajax mobilni aplikaciju.

Videonadzor za jahte i brodove

Sustavi videonadzora na jahtama doživljavaju sve veću popularnost, a to je rezultat brojnih prednosti koje nude vlasnicima i posadi. Njihova sposobnost da pruže vizualne informacije u stvarnom vremenu o događajima na i oko jahte čini ih neprocjenjivim alatom.

Prednosti videonadzora za plovila

 1. 24/7 nadzor: Sustavi videonadzora omogućavaju neprekidan nadzor jahte, čak i kada nema prisutne posade. Snimanje se vrši samo kada kamere detektiraju pokret ili prisustvo osoba.
 2. Dokazi za istrage: Snimke s kamera mogu biti ključni dokazi u slučaju krađe, vandalizma ili drugih incidenata, olakšavajući policiji u identifikaciji počinitelja.
 3. Povećana odvraćajuća moć: Vidljivost kamera može djelovati kao odvraćajući faktor za potencijalne prijestupnike.

 

Sigurnost plovila je nešto što se ne smije olako shvatiti. Investiranje u visokokvalitetni alarmni sustav i videonadzor ključno je za zaštitu imovine, putnika i posade. Ovi sustavi ne samo da pružaju zaštitu od prijetnji, već i pružaju vlasnicima i kapetanima lagan san i povjerenje u njihovu sigurnost na moru. U našoj ponudi imamo uređaje koji vam mogu pomoći, a ako imate bilo dodatnih pitanja ili teme koje želite da pokrijemo u budućim objavama slobodno nam ostavite komentar. Želim vam sretnu i sigurnu plovidbu te mirno more!