091 2333 175

info@alarmexpress.hr

08:00 - 16:00

Razumijevanje rezolucija u video nadzoru

U svijetu video nadzora, razumijevanje različitih rezolucija i njihovih primjena ključno je za odabir prave opreme. Rezolucija kamere utječe na kvalitetu slike, mogućnost identifikacije objekata i osoba, te ukupnu efikasnost sigurnosnog sustava. U ovom članku, razmotrit ćemo različite rezolucije koje se koriste u video nadzoru, njihove prednosti i nedostatke, te kako odabrati pravu rezoluciju za vaše potrebe.

Video nadzor je vodeći sustav tehničke zaštite kada je u pitanju sigurnost osoba i imovine. Tehnološka otkrića i ubrzan razvoj suvremene tehnologije na području informatike i digitalnog procesiranja slike i videa, značajni su za napredak kvalitete informacije koje pružaju moderni sustavi video nadzora.

Kvaliteta snimke osnovno je polazište za utvrđivanje činjenica, jer što više detalja takva snimka pruži, ona olakšava proces identifikacije počinitelja. U području videa i fotografije, rezolucija je jedna od temeljnih pokazatelja kvalitete snimke.

Što je rezolucija?

Rezolucija u kontekstu video nadzora odnosi se na broj piksela koji čine sliku na video snimci. Više piksela znači veću rezoluciju i, u većini slučajeva, bolju kvalitetu slike. Rezolucija se obično izražava kao širina x visina, npr. 1920×1080 piksela, što je standard za Full HD.

 

Vrste rezolucija

Standardna Definicija (SD):
• D1 (720×480/576 piksela): Ovo je standardna rezolucija za analogne kamere. Dobar je izbor za osnovne nadzorne potrebe gdje detalji nisu presudni.

High Definition (HD):
• 720p (1280×720 piksela): Prva razina HD rezolucije. Ova rezolucija pruža jasnu sliku za manje prostore.
• 1080p (1920×1080 piksela): Također poznata kao Full HD, 1080p rezolucija je popularan izbor zbog svoje izvrsne ravnoteže između kvalitete slike i cijene.

Ultra High Definition (UHD):
• 4K (3840×2160 piksela): Ova rezolucija nudi izuzetno detaljnu sliku, idealnu za nadzor velikih prostora i situacija gdje su detalji ključni.
• 8K (7680×4320 piksela): Iako još uvijek nije široko rasprostranjena, 8K rezolucija postavlja nove standarde u kvaliteti slike.

Megapiksel (MPX):
• Kamere s megapiksel rezolucijom imaju milijun ili više piksela. One mogu varirati od 1 MP (megapiksel) do 30 MP ili više, pružajući izuzetno detaljne slike.

Današnji standard u video nadzoru postavljaju Full HD sustavi s rezolucijom od 1920x1080px. Broje oko 2 megapiksela ukupne razlučivosti i smatra ih se optimalnim rješenjem zbog najboljeg omjera cijene i kvalitete. Naime, uz samu kameru koja nadzire štićeni prostor, mora se osigurati i adekvatna infrastruktura za prijenos i pohranu te snimke. Bilo da se radi o žičnom prijenosu podataka putem mrežnog kabela, ili bežičnom prijenosu podataka putem WiFi mreže, trenutno ne postoje ograničenja u pogledu propusnosti podataka (Bandwithu) koje bi negativno djelovale na kvalitetu snimke, čak i pri većem broju slika u sekundi.

4K je odgovor na pitanje što nudi budućnost video nadzora. Zbog svoje četverostruko veće rezolucije u usporedbi sa Full HD sustavom, veličina slike, kao i sama količina informacije koja ona pruža je dvadeset puta veća od analognog D1 sustava. S rezolucijom od 3840×2160 piksela, standard broji ukupno 8,3 milijuna piksela. Uz 4K, često se kao sinonim koristi i naziv UHD (Ultra High Definition).
Ovakvi sustavi video nadzora važni su u situacijama kada je potrebna lakša identifikacija nadzirane aktivnosti, a koja je na većoj udaljenosti od kamere. Veći broj piksela olakšava analizu operateru ili softveru, bez da mijenja opservacijski volumen zumiranjem slike. Zbog ovog faktora potreban je manji ukupan broj kamera koje pokrivaju određeno područje što rezultira jeftinijom ugradnjom i održavanjem.

 

Kako odabrati pravu rezoluciju?

  • Veličina prostora: Veći prostori zahtijevaju višu rezoluciju za jasnije snimke.
  • Detalji i identifikacija: Ako je važno prepoznati lica ili registarske tablice, preporučuje se visoka rezolucija.
  • Razmotrite Budžet: Visoke rezolucije imaju veću cijenu, ali također pružaju bolju kvalitetu slike i veću sigurnost.
  • Infrastruktura: Analogni sustavi često su ograničeni na niže rezolucije, dok digitalni IP sustavi podržavaju HD i UHD rezolucije.


Izbor prave rezolucije za vaš video nadzorni sustav ključan je za efikasnu sigurnost. S razumijevanjem različitih dostupnih rezolucija i njihovih primjena, možete donijeti informiranu odluku koja će zadovoljiti vaše sigurnosne potrebe i proračun.